Sunday, February 17, 2008

Myten om att homogenitet är bra

Klippt från Sverigedemokraternas principprogram:

"Vi är alla beroende av gemenskaper, människor som på olika sätt liknar oss själva och som vi kan identifiera oss med."
Är inte detta som att kyssa sin syster?

Som naturvetare kan jag inte låta bli att dra paralleller med biologin där man talar om en effekt kallad heterosis då styrkan hos en individ skapas genom olikheten hos dess föräldrar. Klippt från Wikipedia:

"outbreeding enhancement, describes the increased strength of different characteristics in hybrids; the possibility to obtain a "better" individual by combining the virtues of its parents."

För travintresserade kan man som exempel se de exceptiopnella resultat man kunde se när man förde in amerikanskt blod till franska travhästar. Motsatsen är inavel då släkten degenereas genom att föräldrarna har likartade anlag.

Jag menar att motsvarande tankegångar kan tillämpas inom sociologi; olikheter hos individerna kommer att skapa innshåll och energi i relationer. Givetvis kommer friktioner att uppkomma men möjligheterna för ett samhälle att ta nya steg framåt ökar.

1 comment:

itsweden said...

Ett flertal eugenikförepråkare på 1920-talet var inne på linjen att avskaffa rätten för medborgare att fritt skaffa barn och att detta skulle styras från rasbiologiska universitetet i Uppsala.

Du drar upp exemplet med franska travhästar här som berikades med blod från amerikanska travhästar. Om du nu är intresserad av trav och rasbiologi, har du möjligen någon aning om varför man inte tog hästar från den afrikanska kontinenten?
Travhästar tillåts förresten inte fritt att para sig utan man använder insemination. Det bör väl då även tillämpas i Sverige på människor för att få full effekt av mångkulturen?
Anser du förresten att amerikaner i stort är en överlägsen ras?