Sunday, February 17, 2008

Myten om värdegemenskap

Jag tänkte dissekera Sverigedemokraternas principprogram och se vad de egentligen står för, det vill säga den officiella versionen. Om de har en dold agenda inom partiet och vad de enskilda medlemmarnas åsikter kan vi hu vänta med till senare.

Klippt från principprogrammet:
"Varje samhälle bör vara byggt på en värdegemenskap, en minsta gemensam nämnare i form av grundläggande normer och värderingar. Denna enande faktor är viktig för att varje människa ska kunna känna sig trygg i sin identitet."

Detta visar kärnan i en Sverigedemokrats sätt att tänka. Tryggast är om alla kan tänka likadant som jag. Ett nytt sätt att tänka skulle kunna rubba mitt liv och och göra mig otrygg. Hur skulle världen se ut om alla tyckte och tänkte likadant? All utveckling skulle stanna upp och vi skulle degenereras i tanke och handling direkt. Det är olikheter som driver utvecklingen framåt då man hela tiden våga ifrågasätta normer. När två personer med olika referensramar möts prövas alla invanda tankemönster och nya skapas. All mänsklig utveckling bygger på skillnader där varje förändring prövas och det som ledar till framgång överlever.

För att lämna det filosofiska planet och istället se på exempel i historien. USA har många fel och brister, men det går inte att bortse att denna smeltdegel av kulturer har en utveckling från noll till världens ojämförbara största ekonomiska makt på 200 år som saknar motstycke i historien. Detta har åstadkommits utan att förlora individernas kulturarv. Vem är mest grek tror ni, tredje generations grek i USA eller greken i Grekland.

Ett försök till omformulering:
"Ett samhälle stärks genom medborgarnas respekt för lagar och normer. Indviders rätt till egna värderingar och åsikter ska uppmuntras och skyddas. Indviders rätt att uttrycka sina värderingar innebär trygghet för individen och i förlängningen framgång för samhället."

1 comment:

itsweden said...

Var inte detta inlägg synnerligen världsfrånvänt med tanke på vad som händer i Danmark just nu?